In Kule kvinner

Kule kvinner: Karoline Skarstein

Karoline Skarstein

Karoline er et friskt pust i Twitter-feeden min. Morsom, politisk, feminist, står opp for seg selv, og sier alltid det hun mener. Dessuten kan hun stå og tisse. Karoline stod frem som trans for noen år tilbake, og er en aktiv og viktig stemme i debatten. Jeg har lært utrolig mye av å følge henne på Twitter, og blir skikkelig forbanna over TERF-feministene. I min feminisme er transkvinner kvinner! Så, la oss bli litt bedre kjent med Karoline:

Hvem er du og hva driver du med? Det kommer nok veldig an på hvem du spør. For foreleseren min er jeg den irriterende studenten som aldri er særlig forberedt, men som likevel later som hun vet svaret på alt likevel. For en del venner er jeg nok ganske masete, den som alltid har femti prosjekter, men som aldri blir ferdig med et eneste et. Spør du Kari Jaquesson er jeg farlig, så kanskje jeg er litt gangster. Jeg har blitt 26 år, noen ganger glemmer jeg det og later som om jeg fortsatt kan gjemme meg bak å være fjortis. Det er ikke mange årene sine jeg ble ferdig med min prinsesseperiode, tjue år for sent.

Jeg er opprinnelig Bergenser, opprinnelig gutt, eller ble i hvert fall bedt om å oppføre meg som en. Jeg er gammel avdanket forfatterstudent, det begynner å bli en ulykkelig historie om hvordan jeg ALDRI blir fornøyd med mine egne litterære prosjekter. Forhåpentligvis blir jeg ferdig nå.

Hvilken bakgrunn har du? En lang bakgrunn som håndballspiller, på høyt nivå, «gutter 92», men jeg gav meg da treneren lurte på om jeg ikke heller ville spille på jentelaget. Det var jo der jeg hadde alle venninnene mine. Jeg har slitt meg igjennom kulturskolen: Både musikk og kunstfag. Etter videregående havnet jeg på folkehøgskole for å skrive. Deretter havnet jeg på forfatterstudiet i Bø, for å skrive. Så drog jeg til Sogndal for å bli voksen, og studere noe seriøst, så jeg valgte det minst seriøse av alt: Sosiologi.

Skjer det noe gøy i livet ditt for tiden? Jeg har akkurat flyttet til en ny by, Stavanger. Etter syv år i små bygder både på Østlandet og Vestlandet har det vært en skikkelig overgang, men jeg begynner å slå meg til ro. Det nærmer seg Rogaland Pride, det blir min første parade, tror jeg. Om jeg tørr å gå.

Hva inspirerer deg? Det kan være alt mulig. Alt fra enkelte setninger til kulturopplevelser og møte med mennesker. Jeg hadde en venninne som plutselig sa noe sånn som at: – Det er kaldt, verden lukter som fryseboksen min. Og jeg ble sittende i et halvt år med setningen og skrev og skrev ut i fra den. Men det ble ikke bra nok, så jeg slettet det.

Hvem er ditt/dine største forbilder? Får jeg namedroppe? Jeg har noen som har betydd en hel del for meg, både nå og igjennom oppveksten. En av de store og kanskje viktigste er artisten og rockevokalisten Laura Jane Grace, eller Tom Gabel som han het, før han stod frem som hun. Jeg satt på en kai i Arendal da jeg fikk nyheten, og som skaptrans, var det helt utrolig. Og da hun kom med sin første skive etter navneskiftet, satt hun bare verdenen min på plass med tekstlinjer som:

«You want them to see you
Like they see every other girl
They just see a faggot
They hold their breath not to catch the sick»

Den morgen kom jeg meg ikke på forelesning. Ble bare sittende i gangen med albumet på ørene, og skjelve. Det var da jeg skjønte at jeg bare måtte stå frem for å ha sjansen på et liv.

Av norske forbilder er det en hel del forfattere. Jeg forguder Ingeborg Senneset, både som forfatter og kommentator. Runa Fjellanger, Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe, Kyrre Andressen, Bjarte Breiteig, pluss en hel del flere, har betydd mye for min egen skriving.

Hva er din beste lifehack? “Sett deg selv i sentrum av ditt eget liv”. Av og til føler jeg kvinner spesielt, er dårlige til det. Man er redd for å ta plass, redd for å rope høyt, redd for å være noe annet enn søt, lydløs og uskyldig. Ikke lev for noen andres del, ikke vær noe du tror andre vil at du skal være. Og nei, jeg sier ikke man skal gå helt ego-trip, tvert i mot. Det er som på flyet når trykket faller og luftmaskene ramler ut: Ta masken på deg selv, før du tar den på andre. Er man på plass i sitt eget liv står man mye tryggere i møte med andres.

Lifehack nummer to: ALDRI legg ananas på Pizza.

Her kan du følge Karoline på Twitter, og her kan du se henne i NRK-programmet ‘Ikke spør om det’ (hvor hun forøvrig er sykt morsom og gjør en veldig bra figur!).

Vil du lese om andre kule kvinner? Det kan du gjøre her.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Emilie Becker

Kule kvinner: Emilie Becker

Posted on 27. July 2018

Kule kvinner: Victoria Ulrikke Iles

Posted on 5. June 2018

Veronica Mike Solheim

Kule kvinner: Veronica Mike Solheim

Posted on 12. June 2018

Previous PostKule kvinner: Wendi Pendeza Kazonza
Next PostKule kvinner: Limita Lunde

No Comments

Leave a Reply